Een speels & avontuurlijk weekend over Tantra & Seksualiteit – tm 35 jaar

Date/time
Date(s) - 10/05/2019 - 12/05/2019
19:00 - 17:00

Location
EdanZ

Categories


* Een weekend voor jongeren: tussen de 20 en 35 jaar *

◉ Tantra is een spiritueel pad dat je ondersteunt om het leven voller, intenser en ‘echter’ te kunnen leven. Het helpt je om je eigen diepte en je eigen stroming te leren kennen. Én het ondersteunt ons om het contact met anderen en het bestaan voller en dieper te kunnen ervaren. Éen van de toegangen van tantra op dit pad, is seksualiteit. In de breedste zin van het woord, voorbij onze concepten van seks.
In dit weekend nemen we je mee op onderzoek in wat er gebeurt als je vrijen vrij laat. Met behulp van speelse oefeningen, tantrische technieken en teachings gaan we uitgebreid verkennen in het stromen van de seksuele energie: ✔ in jezelf en op jezelf ✔ in contact met de ander ✔ en in contact met alles om je heen.
En dat alles met kleren aan.
PRAKTISCH:
– Wanneer: 10 mei tot en met 12 mei.
Tijden
Vrijdag avond inloop van 19:00 (start 19:30) – 22:00
Zaterdag inloop van 09:30 (start 10:00)  – 22:00
Zondag inloop van 09:30 (start 10:00) – 17:00
– Waar: Edanz
– Voor wie: Geïnteresseerden in Tantra tussen de 20 en 35
– Door wie: Eef Hengst en Frank ter Braak (zie verdere info in de tekst)
– Kosten: 160,- voor het hele weekend (incl. uitgebreide lunches; diner is potluck)
– Vragen: Voor praktische zaken mail mul.ruben@gmail.com, voor inhoudelijke vragen over het weekend, mail frankterbraak@gmail.com of eef@centrumvoortantra.nl

 

——-Geïnteresseerd? Lees hieronder verder———————–

◉ TANTRA is spiritueel pad en net als alle andere tradities wil het ons helpen om meer verbinding te ervaren met de goedheid, de liefde, de eenvoud, de stilte, de extase en al die andere kwaliteiten die we in essentie zijn. Net zoals boeddhisten mediteren tantrika’s op kussentjes, maar in tantra wordt ook seksualiteit beschouwd als een rijk en waardevol gebied om te beoefenen. Vrijen als een potentievolle toegang tot je eigen diepte, die van de ander en die van het bestaan.

Tantra hanteert een veel bredere opvatting over vrijen dan dat wat men doorgaans met seks bedoeld en zeker dan wat we in de mainstream media of bv in porno te zien krijgen. Als gevolg wordt seks meer inclusief: Iets waarin je alles kunt verwelkomen – van onzekerheid en frustratie tot opwinding en extase – waarin je kunt ontspannen en waarin je niet hard hoeft te werken.

In dit weekend gaan we samen proeven van de mogelijkheden die tantra hierin voor ons kan openen. We gaan verkennen hoe veelkleurig het tussen de lakens kan zijn, maar ook hoe juicy je ervaringen buiten de slaapkamer mogen zijn.

We gaan kijken hoe ‘bloot’ we onszelf kunnen geven en dat naakt weinig met de hoeveelheid kleren te maken heeft. Niets moet en alles kan. De sfeer van het weekend zal speels en avontuurlijk zijn, maar toch zeker ook veilig en voorzichtig. En heel fijn: De oefeningen die langskomen kun je meenemen naar huis. Ze kunnen je dagelijks (liefdes)leven verrijken en verdiepen en wellicht de verbinding tussen jou en je geliefde.

◉ ONDERWERPEN VAN HET WEEKEND

✔ ‘Vrijen’ in jezelf

In Tantra wordt wel gezegd dat onze seksuele energie altijd stoomt. Kun je dat ervaren? Hoe kun je daar ruimte aan geven? We zullen oefeningen doen om seksuele energie in jezelf te openen, en je introduceren je met een tantrische beoefening die je kan ondersteunen om de energie te laten stromen.

✔ ‘Vrijen’ met de ander

We gaan ontmoeten, verdiepen en verlangen in het contact. Middels tantrische meditaties onderzoeken we in hoeverre je je eigen seksuele energie kunt laten stromen met een ander. Dit kan wellicht een heel nieuwe kijk op vrijen voor je openen. Dit alles op een ontspannen wijze, zonder hard te hoeven werken.

✔ ‘Vrijen’ met alles

Wat als álles eigenlijk seks is, kan of mag zijn? Als vrijen nooit ophoudt? We gaan verkennen wat seks allemaal kan zijn én wat allemaal seks kan zijn. En hoe je je seksualiteit meer ruimtelijk kunt gaan voelen; hoe je kunt vrijen ín de wereld, maar misschien ook kunt oplossen in een vrijen mét de wereld.

◉  VOOR WIE

Deze dag is voor alle 20’ers en 30’ers. Voor singles en stellen, voor ervaren tantrika’s en mensen die nieuwsgierig zijn naar seksualiteit vanuit tantrisch perspectief. Voor mensen die van seks houden of voor wie dat best een ingewikkeld onderwerp is. Voor wie al best wat ervaring heeft (al dan niet fijn), of zich eerder maagdelijk voelt in deze.

Je doet oefeningen op je zelf, met willekeurige anderen, met gekozen partners of in de hele groep. En vrees niet, je hoeft nergens uit de kleren en je kan altijd zelf voelen wat een juiste mate van nabijheid is voor jezelf en beslissen of je met een oefening mee wil doen.

◉  DOOR WIE

Eef Hengst: Voor mij was de ontdekking van tantra een antwoord op een groot verlangen in me. Ik was zoekend en gefrustreerd, toen ik een jaar of 25 was: Er moest toch méér mogelijk zijn in seks dan ik tot dan toe had ervaren. Ik genoot van vrijen, maar ik voelde dat er een diepte, een vervulling, een bliss mogelijk was, die nu buiten mijn bereik lag. Ik had alleen geen idee hóe – keuze van bedpartners of al dan niet acrobatische standjes leken in ieder geval niet het antwoord op mijn verlangen ;-). Toen ontdekte ik tantra. Tantrische meditaties openden ervaringen in me – zowel in vrijen als ook daarbuiten (als er al een verschil is) – waar niemand me ooit over had verteld. Mijn vreugde over dit pad heeft gemaakt dat tantra uiteindelijk ook mijn werk is geworden. En ik leer nog steeds elke dag meer op dit pad..

Frank ter Braak: Zo lang ik mij herinner ben ik al een nieuwsgierig, eigenwijs en onderzoekend jongetje geweest. Mijn voorkeur om dingen zélf te ontdekken, ervaren en snappen boven zomaar geloven of aannemen maakte ook dat ik me liefst ver van regels, religies en dogma’s heb gehouden.

Toen ik zo’n 25 jaar terug snuffelend in een doos oud papier op straat (over nieuwsgierig gesproken…) een klein boekje van Osho over Tantra vond trof hij me met zijn rebelse vorm van waarheid. Zowaar een leer die juist lijkt te verwelkomen wat voor mij zo essentieel en inherent menselijke voelt. Een radicale openheid voor de realiteit en alles wat daar te leren en ervaren is.

Mijn leven heeft er zeker aan diepte, wijsheid en vooral ook verfijning door gewonnen. Ook ben ik blij dat ik de kleur van het Centrum voor Tantra in deze heb ontdekt en ik daar na vele training vólgen er ook veelvuldig als assistent mijn bijdrage heb mogen geven. De meer éigen vorm die ik met mijn geliefde Tantra trainers Eef en Martine (Boerstra) mag geven voelen als het mooiste en rijkste werk in mijn leven tot nu toe.

◉ BENIEUWD uit welke traditie wij komen? Surf dan naar naar www.centrumvoortantra.nl. Ze hebben een prachtige site vol boeiende artikelen en video’s en een zéér rijk en uitgebreid programma. Dit weekend is in dat licht nog maar een tipje van de sluier.

PRAKTISCH:
– Wanneer: 10 mei tot en met 12 mei.
Tijden
Vrijdag avond inloop van 19:00 (start 19:30) – 22:00
Zaterdag inloop van 09:30 (start 10:00)  – 22:00
Zondag inloop van 09:30 (start 10:00) – 17:00
– Waar: Edanz
– Voor wie: Geïnteresseerden in Tantra tussen de 20 en 35
– Door wie: Eef Hengst en Frank ter Braak (zie verdere info in de tekst)
– Kosten: 160,- voor het hele weekend (incl. uitgebreide lunches; diner is potluck)
– Vragen: Voor praktische zaken mail mul.ruben@gmail.com, voor inhoudelijke vragen over het weekend, mail frankterbraak@gmail.com of eef@centrumvoortantra.nl